Napunk

Fiala-Butora, Hunčík, Világi, Forró, Lampl, Sólymos, Gyimesi és mások a negyedik Fidesz-kétharmadról (Napunk-ankét 1. rész)

Orbán Viktor a választási győzelmet ünnepli 2022. április 3-án. Fotó - TASR/DUNA/MTI
Orbán Viktor a választási győzelmet ünnepli 2022. április 3-án. Fotó – TASR/DUNA/MTI

Mit gondolnak a szlovákiai magyar közösség meghatározó személyiségei arról, hogy milyen hatással lesz ránk a magyarországi parlamenti választás eredménye? A válaszokat két részben közöljük.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.

Indul a Napunk, első nagy körkérdésünkben több szlovákiai magyar személyiséget, mások mellett Forró Krisztiánt, Sólymos Lászlót, Mózes Szabolcsot, Lampl Zsuszannát, Világi Oszkárt, Gyimesi Györgyöt, Ravasz Ábelt, Bárdos Gyulát, Deák Renátát, Hunčík Pétert, Fiala-Butora Jánost kérdeztük meg arról,

  • hogyan fogja érinteni a következő időszakban a szlovákiai magyarok társadalmi-politikai helyzetét a Fidesz újabb kétharmados győzelme Magyarországon?

A válaszadók elmondták:

  • a magyar kormány nagyon veszélyes vizekre evezett, ami a szlovákiai magyar közösségre nézve is komoly kockázatokkal jár,
  • a magyarországi politikai-közéleti polarizáció továbbra is jelen lesz Szlovákiában: lesznek „jó” és „rossz”, „demokrata” és „diktatúrapárti” magyarok,
  • folytatódik az eddigi magyar nemzetpolitika, a nemzet egységéért és az egységes nemzetért való határozott kiállás és cselekvés,
  • a pontosan célzott pénzügyi injekciók azokhoz érkeznek, akik szervilisek és hűségesek Orbánhoz,
  • a Fidesz győzelme jó hír a szlovákiai magyaroknak,
  • a két ország közös fellépéssel lényegesen több eredményt érhet el, mint különutas politikával.

Az ankét második része itt olvasható.

 

Fiala-Butora János
jogász, közgazdász, emberi jogi szakértő

A választás eredménye látszólag az eddigi folyamatok folytatását ígéri, hiszen sorban negyedik kormányzását kezdheti meg Orbán Viktor.

A körülmények ugyanakkor jelentősen változtak. Az orosz–ukrán háborúban betöltött Fidesz-álláspont, ami a választási siker egyik eleme is volt, a magyar kormány európai izolációjának veszélyével fenyeget.

Ez pedig hatással van a szlovák–magyar államközi kapcsolatokra, tágabban a V4-kapcsolatokra, az európai magyar diplomáciai mozgástérre, ami Magyarország gazdasági lehetőségeit is szűkíti, és általában véve a kisebbségi jogokra is. Nem tudjuk, mi lesz ennek a vége, de a magyar kormány nagyon veszélyes vizekre evezett, ami a szlovákiai magyar közösségre nézve is komoly kockázatokkal jár.


Forró Krisztián
a Szövetség elnöke

Hiszem, hogy az eddigi nemzetpolitikai irányvonal folytatódni fog. Ez ugyanis nagyon fontos a felvidéki magyarság megmaradása és gyarapodása szempontjából.

A magyar kormány részéről érkező támogatások nemcsak a kultúra és oktatás területén segítik a Felvidéken élő magyarok életét, érkeztek gazdasági szempontból is fontos támogatások, amelyek a Dél- és Kelet-Szlovákiában élő és működő vállalkozókat segítették. Ez a fajta segítségnyújtás a régiót, és a régió városaiban, falvaiban élő minden ember életét is jelentős mértékben segítette.

Látjuk, hogy az elmúlt időszakban a magyar kormány fontos lépéseket tett a Szlovákia és Magyarország közti kapcsolatok erősítése és bővítése területén is. Ez fontos, hiszen valamennyiünk számára lényeges, hogy a két ország közötti kapcsolatok egyre jobbak legyenek.

A szlovákoknak és a magyaroknak több mint ezer éves közös múltja és történelme van, amiből lehet, és kell is meríteni. A két ország közös fellépéssel lényegesen több eredményt érhet el, mint különutas politikával.


Sólymos László
a Szövetség Országos Tanácsának elnöke

Orbán Viktor mandátuma a korábbi választások eredményeivel összevetve izmosabb lett, s ez a kormánypropaganda erősödését is előrevetíti.

A szlovákiai magyarok jelentős része a hazai mellett a magyarországi sajtót is figyeli, sokan a kormánysajtóból tájékozódnak, a propaganda ide is átszűrődik. Hogy ezek az üzenetek milyen irányt vesznek, nagyban befolyásolja majd az orosz–ukrán háború, illetve az erre adott uniós válaszok.

A szlovák kormány az elmúlt két évben teljesen megfeledkezett a magyarok által lakott déli régiókról, a határ egyik oldalán új utak épülnek, a másikon pedig nem. A korábbi választási időszakban az oktatás és a kultúra területén elért eredményeket is elsorvasztják, a magyar kormány pedig milliós nagyságrendű támogatásokat nyújt.

A válságkezelés kapcsán szlovák politikusok és választóik is egyre gyakrabban emlegetik a magyarországi intézkedéseket. Mindezt összevetve, szerintem az elkövetkező négy évben a magyarországi történések súlya és a magyar propaganda befolyása a szlovákiai magyar társadalomra nagyobb lesz.


Mózes Szabolcs
a Szövetség alelnöke

Ahogy eddig is vagy ahogy eddig sem. Mivel a magyarországi választások semmiféle változást nem hoztak, a kormány és a parlamenti felhatalmazás aránya maradt, ezért váratlan fordulatokra vagy kiszámíthatatlan mozgásokra sem kell számítani.

Függetlenül attól, ki milyen eredményt várt vagy mivel lett volna elégedett, ez egy kiszámítható állandóságot vetít előre. Mindazonáltal fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a mi sorsunk elsősorban a mi kezünkben van.

A szlovákiai magyarok társadalmi-politikai helyzete, súlya, jövője itt dől el, a szlovákiai választások eredményeként változik. Bármennyire is csábító egyesek számára – pro vagy kontra – folyamatosan a budapesti nagypolitika történéseivel foglalkozni, mi annak nem vagyunk alakítói.

Magyarország segíteni tud, ahogy tette ezt azóta, hogy kormányfője lélekben 15 millió magyar miniszterelnökének nevezte magát, de nekünk kell kitalálnunk  „magunkat”, felismerni és megvalósítani céljainkat. Isten is azt segíti, aki magán segít.


Gyimesi György
az OĽaNO képviselője

A Fidesz választási győzelme jó hír Magyarországnak, jó hír a felvidéki magyarságnak és jó hír Európának is. Mégpedig azért, mert azok az értékek kaptak soha nem látott mértékű, immár negyedszer alkotmányos többséget, melyekre a túlélésünk, megmaradásunk és gyarapodásunk értelmében szükségünk van.

A választási eredmény azt mutatja, hogy Orbán Viktor volt a leginkább képes olyan üzeneteket megfogalmazni napjaink kihívásaira, amikre a választók igényt tartanak. Mi több, azt is láthatjuk, hogy az orosz–ukrán háborúhoz való viszonyulás, az orosz energiahordozókkal kapcsolatos álláspont, vagy éppen az árplafon bevezetése tekintetében a szlovák társadalom többsége is ugyanezt az álláspontot képviseli.

Felvidéki magyarként számunkra is nagyon fontos, hogy egy olyan anyaország áll mögöttünk, mely érti a nemzeti alapú politizálás lényegét, aki számára fontos a határon túli magyarság. Így mi is nyugodtak lehetünk, hogy ha Pozsonyban nem is mindig hallgatnak meg bennünket, Budapestre mindig számíthatunk.

Orbán Viktor képes tematizálni azokat a kérdéseket, melyek ha kell, szembe mennek a liberális mainstreammel. Orbán Viktor képes kimondani a valós problémákat, köztük Európáét is. Még akkor is, ha Magyarország egy ilyen megnyilvánuláshoz kicsinek látszik.

Akik nem a valós problémákkal foglalkoznak, ezt nagyon zokon veszik. Kizökkentve érzik magukat a liberális álomvilágból. De eszmékből még nem lakott jól senki. Lehet ezzel egyet nem érteni, de tisztelni, elfogadni és korrekten viszonyulni hozzá európai érték. Remélem, hogy e médium szerkesztőségében is.


Simon Zsolt
a Magyar Fórum elnöke

Először is gratulálunk a Fidesz–KDNP választási eredményéhez. Ez az eredmény nemcsak felhatalmaz, hanem kötelez is, és egyben növeli a Fidesz felelősségét. Orbán Viktor nagyon megosztó a szlovákiai magyar közösségben, ez érvényes a magyar kormánnyal való szimpátiára is.

Mi, itt a szülőföldünkön nem vagyunk olyan sokan, hogy megengedjük magunknak azt a luxust, megosztottak legyünk Orbán Viktor szeretete vagy gyűlölete mentén. Ez a politizálás nem teremt parlamenti képviseletet a magyar közösség számra a szlovák parlamentben.

Orbán Viktor szeretete vagy gyűlölete, illetve a magyar kormányhoz való viszony legyen minden polgár személyes dolga, ezt ki kell zárni a szlovákiai politizálásból. Stratégiai nyugalomra van szükség.

Az orosz–ukrán háború rámutatott, hogy nem olyan nagy az egység a V4-en belül sem. A magyar kormány különutas politikája az EU-n belül és az orosz-ukrán háború egyaránt növelni fogja a feszültséget térségünkben. Egyre nagyobb probléma, hogy nincs felelős magyar pártképviselet a szlovák parlamentben.

Szlovákiában, szülőföldünkön nekünk kell tudni megfogalmazni mi az, ami jó és előnyös számunkra.


Világi Oszkár
a Slovnaft vezérigazgatója

A Fidesz győzelme jó hír a szlovákiai magyaroknak. Tudjuk, hogy a baloldali és balliberális kormányok a határon túli kérdést nem úgy kezelték, ahogy azt a szlovákiai magyarok elvárták volna a mindenkori magyar kormánytól.

Az utóbbi években a Fidesz nagyon sokat tett és bizonyított abban, hogy úgy is odafigyelhet a szlovákiai magyarokra, hogy az nem sérti a másik országnak sem az érdekeit, sem az érzelmeit.

A határon túli magyarok meghallgatása is fontos és az erkölcsi odafigyelés. Erre jó példa Ukrajna, ahol a magyarokat hosszú hónapokon keresztül, már a háború előtt is támadások érték az állam és mindenféle nacionalista erők részéről is. Ilyenkor a mindenkori magyar kormánynak fontos szerepe van, hogy odafigyeljen ezekre a kérésekre, panaszokra, és megtegyen mindent azért, hogy megpróbálja ezt a helyzetet orvosolni.

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.


Keszegh Béla
Komárom polgármestere

A Fidesz-kormányok alatt jelentős anyagi támogatások érkeztek, amelyek meghatározó szerepet játszottak a stratégiai fejlesztésekben és a civil szervezetek működésében. Minden bizonnyal a most alakuló kormány ezt folytatni fogja, amivel sokat segít az itteni szervezeteknek és intézményeknek.

Nem ritkán ezeknek van politikai vonzata is, ami csípi többek szemét. Nemcsak szlovákiai oldalról érkeznek kifogások – ezzel a szlovák-magyar külügyi vegyes bizottságban is foglalkozunk –,  de azok a közösségek is sérelmezik, akik kimaradnak.

Azt is be kell vallani, hogy vannak csoportosulások, akik már rendszerszinten a budapesti forrásokra támaszkodnak és el is kényelmesedtek. A Fidesz erősen támogatni fogja az itteni pártszövetségesét, anyagi eszközökkel is segítve, azonban ezzel a Szövetség még nem tudja megvásárolni a hitelességét, azért az itteni politikusoknak kell majd megdolgozni.

Az őszi helyhatósági választásokon is lejteni fog a pálya a pártjelöltek irányába a függetlenekkel szemben, mivel jelentős anyagi eszközöket tudnak bevonni Budapest segítségével a kampányba. De ez a politika természetes része, jól szervezett pártokra szükség van a hatékony érdekérvényesítéshez. Nemcsak Magyarországon, de Szlovákiában is.


Lampl Zsuzsanna
szociológus, író

Mivel a szlovákiai magyarok szlovák állampolgárok, az ő társadalmi-politikai helyzetüket elsődlegesen a szlovák kormány ténykedései érintik. Sajnos, bármely területet nézzük, ezek az eddig megtett dilettáns, esetenként az ország népe, így a magyarok ellen is irányuló lépések nem épp reménykeltőek.

A nemzeti létünket illetően elszomorító az újra előbukkanó magyarkártya, ugyanakkor, és épp ezért megerősítő tényezőként hat a nemzeti identitásunkra egy olyan magyar kormány, amely a nemzet, család, vallás fogalmakat nem álkategóriaként kezeli, hanem élő és éltető erőként.

A magyarországi támogatásokat behatóan nem ismerem, de az óvoda- és templomfelújításra érkezőket abszolút támogatom. Abban sem látok problémát, ha magyar civil szervezetek kapnak magyarországi támogatást, hiszen más civil szervezetek meg más országoktól kapnak.

Ám míg a magyarországi támogatások békés célokat szolgálnak, a más országokból érkezőkről ez nem mindig mondható el, mégsem ezek válnak kritika tárgyává.


Ravasz Ábel
szociológus, volt romaügyi kormánybiztos

A Fidesz nagy arányú győzelme azt jelenti, hogy folytatódhat tovább a magyar kormány jelenlegi határon túli stratégiája. Ez részben pozitív, hiszen az Orbán-kormányok nagy volumenű pénzt mozgósítottak az itteni közösség javára. Komoly gondot jelent viszont az, hogy ennek a pénznek egy jelentős része az itteni klientúra támogatására irányul. A pénzek nagyobb hányada nem transzparens módon, hanem közvetlen támogatás formájában kerül kiosztásra.

A Fidesz ráadásul Szlovákiába is exportálja a magyar belpolitikai témákat, befolyásolva az itteni közvéleményt. Jó példa erre az orosz–ukrán háború, ahol a szlovákiai magyarokat folyamatosan masszírozza a Fidesz-barát média.

A Fidesz az eddigiekben próbált beleszólni a szlovákiai magyarok politikai képviseletébe is, a Híd a Szövetségbe való beolvadásával ez még intenzívebbé válhat.

Azt gondolom, hogy fontos a jó kapcsolat a határon túli magyarok és a mindenkori magyar kormány között, ennek azonban nem vazallusi viszonyon kell alapulnia, hanem partnerségen.


Orosz István
a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatója

Negatívan, mivel a jelenlegi szlovák kormány politikája merőben eltér a Fidesz–KDNP által képviselt politikától. Inkább a szlovákiai ellenzék azonosul a Fidesz által képviselt politikával, nekik viszont nem hiszek.

Attól tartok, hogy a közelmúltban megalakult Szövetség, a magyarokat képviselő párt nagyon is Fidesz-párti, így a különböző témákhoz való hozzáállásuk azt fogja tükrözni, amit Magyarországon a Fidesz képvisel, és félő, hogy a többségi nemzet ennek függvényében fog megítélni minket. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy bizonyos kérdésekben nem egyezik a véleményem a Fidesz álláspontjával, mert ahogy öregszem, egyre nemzetibb és konzervatívabb vagyok.

Ettől függetlenül szlovákiai viszonylatban, ha a Fidesz nem változtat bizonyos kérdésekben az álláspontján, az itteni magyar képviselet pedig mindenben egy követ fog fújni vele, akkor inkább hátrányosan, mint előnyösen érint minket a győzelmük.

Az egy nemzetben való gondolkodást nagyon jónak tartom, de ez nem mehet az anyaországiak kárára. A külhoniaknak nyújtott támogatások előbb vagy utóbb feszültséget szülnek az ottani politikai pártok között, ráadásul a magyar egészségügyre is ráférne a támogatás. Viszont az aktuális helyzethez való hozzáállásukkal egyetértek, minél több humanitárius segítség mellett, mindkét országnak ki kellene maradnia a háborúból.


Tokár Géza
politikai elemző, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője

A Fidesz újrázása a magyar–szlovákiai magyar kapcsolatokban nem jelez előre különösebb változásokat, a kormánypártnak létezik egy partneri hálózata, valamint egy viszonylag konzekvens nemzetpolitikai és külpolitikai stratégiája.

Ebből a szempontból sokkal fontosabb dolog a Szövetségen belüli kiegyezés hatása a sokszor csak szlovákiai vagy csak magyarországi forrásokra támaszkodó civil szervezetek és önkormányzatokra, érdekes lesz megfigyelni, ezen a téren milyen változások történnek.

A Fidesz megítélése a szlovákiai és a szlovákiai magyar értelmiség egy részének körében hagyományosan rossz, nem számítok látványos, kétoldalú kiegyezésre. A szlovák külügy továbbra is biztonsági kockázatként tekint majd a magyar vonatkozású témákra, miközben a Szövetség a nyugatpárti erők természetes szövetségese.

A magyarországi politikai-közéleti polarizáció továbbra is jelen lesz Szlovákiában: lesznek „jó” és „rossz”, „demokrata” és „diktatúrapárti” magyarok.


Somogyi Alfréd
református lelkész, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánja

2010-ben a második Orbán-kormány egyik első intézkedése az állampolgársági törvény módosítása volt. Ez meghatározta azt a nemzetpolitikát, ami a Fidesz–KDNP-kormány nagy vállalása és tizenkét éve következetes teljesítése.

Az április 3-i negyedik kétharmad számomra annak a keresztyén-konzervatív értékrendi politikának a folytatását jelenti, amelyben meghatározó szerepe van az Istennek, a nemzetnek, a hazának és a családnak. Biztosra veszem, hogy folytatódik az eddigi magyar nemzetpolitika, a nemzet egységéért és az egységes nemzetért való határozott kiállás és cselekvés. És ennek továbbra is hatása lesz a nemzetre így ránk, felvidéki magyarokra is.

Bízom abban, hogy a jelenlegi szlovák politikum által ma is nemzetbiztonsági kockázatnak tartott magyar közösségünk – ennek a nemzetpolitikának is köszönhetően – kilép a köldöknézés állapotából, eszmél, és meg tudja majd tenni azt, amit Isten igéje is kér tőlünk: „egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket” (Lk 21,28).


Hunčík Péter
pszichiáter, író

Szerintem a szlovákiai magyarok társadalmi/politikai helyzetében nem következik be semmiféle változás, hiszen a Fidesznek eddig is kétharmados többsége volt, mégsem történt semmi változás. Azok, akiknek eddig jól ment a sora, ezután sem fognak hiányt szenvedni semmiben.

Pártpolitikai változásokra sem számítok, szerintem ugyanis az Összefogás nevezetű új magyar párt ezután sem fog bejutni a parlamentbe. Véleményem szerint az MKP-platform emberei a Híd képviselőinek kitaszítása után kipaterolják a Szabolcs-platform embereit is, és így létrejön egy új, vegytiszta magyar párt, amelyik ugyan hasonlítani fog a régi MKP-ra, mégis más lesz. Ugyanis a régi vezetők megmaradnak az új párt élén, csak most már bölcsebben fognak viselkedni mint ezelőtt.

És ha minden sikeresen összejön, akkor a megreformált magyar párt a következő választásokon ugyanannyi szavazatot szerez majd, amennyit az MKP kapott legutóbb. Semmi mást nem kell tennünk, csak megmaradunk magyarnak, és békésen élhetünk tovább a szülőföldünkön.

Hacsak a pesti kétharmad el nem dönti, hogy nekünk tulajdonképpen Magyarországon a helyünk. És ha átköltözünk a Duna másik oldalára, akkor végre Magyarországon is békesség és szeretet lesz, mert többet már nem kell vitatkozni az EU-val a migránsokról. Merthogy ott leszünk mi. Meg az oroszok.

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.


Korpás Árpád
idegenvezető, történész

Közösségi érdek, hogy a szlovákiai magyarság a körülöttünk zajló folyamatokkal és megosztó témákkal kapcsolatban humanista és demokrata válaszokat keressen, méghozzá konszenzusos alapon, szélsőségektől mentesen, megmondóemberek bombasztjai nélkül. Ezt az alapállást nemcsak a legjobb hagyományaink diktálják, hanem a zilált helyzetünk is megköveteli.

Úgy tűnik, minél sűrűbben fogjuk mi, szlovákiai magyarok ragozni egy jogilag rajtunk kívül álló, általunk nem befolyásolt választói közösség döntését, annál kevésbé valószínű, hogy képesek leszünk közakarattal demokrata magyarokat delegálni azokba a testületekbe (köztük főként a szlovák parlamentbe), amelyekben majd nélkülünk döntenek – rólunk is. Például azokról az iskoláinkról, amelyeket – politikai vagy ideológiai nézeteinktől függetlenül – mindegyikünk gyermekei, unokái látogatnak.

Kitartóan humanista értékrend, a közösségen belüli demokrácia megőrzése, együttműködés a többségi társadalom korrekt részével, a politikai és vitakultúránk fejlesztése, s nem utolsósorban arányszámunk és választási matematikai esélyeink mielőbbi komoly tudatosítása – ezeket lenne jó szem előtt tartanunk. A Szlovákiában körvonalazódó gyászos helyzetre kellene készülnünk, több demokrata reálpolitikussal és kevesebb ideológussal.


Orosz Csaba
Somorja polgármestere

A Fidesz–KDNP győzelmével folytatódni fog a szlovákiai magyarság pozitív erkölcsi és anyagi elismerése, ami eddig is jellemezte a magyar kormányt. Mindez ellenzéki győzelem esetén nem valósult volna meg.

Somorja városa is nagyon sokat köszönhet a magyarországi támogatásoknak, ekképpen sikerült felújítani az óvodát, illetve a református egyháznak ítélt dotációból restaurálni a református templomot, valamint építeni egy bölcsődét és óvodát. Ezt megelőzően csak magánbölcsőde működött városunkban.

Mindig az aktuális kormányon múlik, hogy milyen projektek valósulhatnak meg. Örülök, hogy Győr városával közösen nyertünk egy pályázaton, melynek keretében egymillió eurót a hosszú idő óta elhanyagolt Korona kolostor felújítására költhetünk. Bízom benne, hogy ez a trend folytatódni fog.


Németh Zoltán
költő, irodalomtörténész, kritikus

Egy csoda lesz, gyönyörűség! Nekem, egyszerű embernek szinte nehéz is elképzelnem, ezért csak címszavakban, dadogva tudok erről beszélni. Mivel Magyarország előre halad, a béke és a jólét szigetévé válik, ebből minden bizonnyal a szlovákiai, bocsánat, a felvidéki magyarság is prosperálni fog.

Azt tapasztaljuk majd a következő években, hogy Magyarország lesz a leggazdagabb és legkulturáltabb ország a világon, míg a nyugat, élén az USA-val, Kanadával, Németországgal, Franciaországgal, Svédországgal stb. egyre lejjebb süllyed, sőt állampolgárai nyomorogni fognak. Magyarországon a világon egyedülálló módon a legtökéletesebb demokrácia valósul majd meg a következő négy évben.

A kormányzó Párt és Vezére továbbra is olyan tökéletesen végzik a feladatukat, hogy egész egyszerűen nem érheti kritika semmilyen döntésüket! Ennek a nagyvonalú, empatikus, szeretetteljes, nyitott és magas kultúrájú országnak, uralkodó elitjének és jeles népének a fénye átsugároz ránk is.

Azt hiszem, a következő négy évben mindenki irigyelni fog bennünket, magyarokat – Szlovákiában és az egész világon! Nem véletlen, hogy a világ legszebb nyelve, legértékesebb kultúrája a miénk, most végre az államformánk és a politikai berendezkedésünk is az első helyre kerül.


Fekete Irén
a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége számára ez a nagyarányú győzelem annak biztosítéka, hogy a Fidesz vezette Magyarország a következő választási időszakban is kiemelten figyel a határon túli magyarságra és bízunk benne, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a civil szervezetek, köztük az SZMPSZ, mint nemzeti jelentőségű intézmény működését továbbra is biztosítják.

Kiemelném a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program szlovákiai hozadékát, mellyel az önkormányzatokat segítették, 33 új óvoda és bölcsőde épült és 160-nál több magyar óvoda újult meg kívül-belül, komoly infrastrukturális fejlesztéseket tudtak megvalósítani, sőt, épültek új intézmények is.

A hazai iskolák infrastrukturális fejlesztésére is jelentős anyagi forrásokat biztosítottak, több intézmény a teljes felújításhoz szükséges milliós támogatásban részesült, sportpályák, kollégiumok, szaktantermek létesültek a legkorszerűbb felszereléssel.

Ez a gondoskodó odafigyelés, az anyagi és szakmai támogatás mind arra irányul, hogy a szlovákiai magyarság idehaza, a szülőföldjén találja meg a boldogulását. Biztos vagyok benne, hogy ez a folyamat az elkövetkezendő időszakban sem szakad meg, hiszen a magyar kormány és annak vezetése határozottan kijelentette, hogy a határon túli magyarokat a nemzet elválaszthatatlan részének tekinti.


Csanda Máté
művészettörténész

Tovább hódít és egyre több mindent a maga logikája szerint (alap)értelmez majd a Budapestről irányított identitás- és emlékezetpolitika, annak is a legolcsóbban előállítható és legkönnyebben teríthető termékelemei. Olyannyira, hogy sokak végleg elfelejtik, hogy politika, politikum alatt akár mást is érthetünk.

A Kárpát-medencei nagy-magyar imaginárius tér építése részeként folytatódik a módszeres klientúrahizlalás. Kiállításmegnyitókon a mostaninál is gyakrabban hangzanak majd el nemzet- és népesedéspolitikai agitációk, mint a konkrét művekről szóló reflexiók – talán az ízig-vérig maszkulin, tekintélyelvű, szabadságharcos jelentésvonzatokkal dúsított bronz lovasszobrok száma is szaporodni fog – olyan „műalkotások” utánérzései, amelyek már a két világháború között is avíttnak, nevetségesnek számítottak – folytatódik az „egy vérből valók vagyunk” című narratív keretezések népszerűsége.

Egyre inkább szorosra záró (csoporthomogenitásukat mindennél jobban őrző) véleményközösségek a mostaninál is rutinszerűbben kérik ki majd maguknak, hogy a mindenkori másikok közt bezzeg egy hang sem akadt, aki felemelte volna a szavát xyz jelenség ellen.


Lakatos Róbert
zenész, a komáromi VMK igazgatója

Ami a kulturális támogatások intézményrendszerét illeti, a témát nagyon sok aspektusból és oldalról meg lehet közelíteni. Vannak, akik kategorikusan elhatárolódnak a magyarországi támogatási rendszertől, és semmilyen esetben nem hajlandók kapcsolatba kerülni vele. Még akkor sem, ha a támogatás jó és társadalmilag pozitív dolgokra lenne fordítva. És vannak olyanok, akiknek a következő négy évben is nyugodt életet biztosít, szakmaiságtól függetlenül.

A tények viszont azt bizonyítják,hogy a magyarországi segítség nélkül a két profi színházunk nem tudna létezni, és nem tudna működni számtalan olyan szervezet, intézmény sem, amelyek munkája létfontosságú az itt élő magyar emberek számára.

Én inkább azt kérdezném, miért nem működik hatékonyabban az itteni támogatási rendszer. Naiv, aki azt hiszi, hogy az anyaországi aktuális politikai vezető erő – legyen ez jobb- vagy baloldali – nem próbálta és a jövőben sem próbálja majd támogatásokon keresztül befolyásolni a kiemelt szervezetek működését. Viszont nem mindegy, hogy ezeket a forrásokat mire fordítják: maradandó és a közösségünk fejlődését szolgáló dolgokra, vagy másra.

Ékes példája ennek a népművészet minden ága. Soha ennyi fiatal nem foglalkozott a néptánccal, népzenével, kézművességgel, a nyitrai és a komáromi egyetemen is elindultak az akkreditált képzések. Ezért nálam mindig a szakmaiság lesz az elsődleges szempont, és nem a források eredete.


Deák Renáta
műfordító

A parlamenti választások után Magyarországon valószínűleg tovább mélyül majd a szakadék a kulturális élet kormánykörökhöz közelálló és a kormány kegyeitől távol eső tagjai között.

Miért is kellene változtatni a jól működő modellen, amely megjutalmazza a kormányhoz lojálisokat, az ideológiájához hűségeseket, és kiéhezteti a kevésbé engedelmes és független intézményeket. Szlovákiába és a szlovákiai magyar kisebbség tagjai közé ez a gondolkodás továbbra is be fog szivárogni az úgynevezett magyar közszolgálati média csatornáin, amelyek már rég csak a felülről diktált ideológiát szolgálják.

Pontosan célzott pénzügyi injekciók azokhoz érkeznek, akik szervilisek és hűségesek Orbánhoz. A többiek nem érdemesek a támogatásra. És nem is kérnek belőle.

Szlovákiában, Magyarországtól eltérően, a kulturális szcéna másik felének is van esélye a Kultminor és az FPU független támogatási rendszerének köszönhetően. De csak akkor, ha a támogatási rendszer nem politizálódik át, és a szakmai megítélés helyett nem próbálják meg „jó” és „rossz” magyarokra, egyesületekre, civil kezdeményezésekre felosztani a pályázókat, ahogy ezt Magyarországon már megtették, és ahogy Szlovákiában is megpróbálták egyes politikusok.


Bárdos Gyula
a Csemadok elnöke, a Szövetség elnökségi tagja

A szlovákiai magyarság társadalmi-politikai helyzetét – véleményem és reményeim szerint – kedvezően fogja befolyásolni a legutóbbi magyarországi parlamenti választások egyértelmű és sokatmondó eredménye, mivel folytatódni fog a kiszámítható,korábbi kurzus, amelynek lényege, hogy a magyar kormány az érvényes alaptörvény szerint továbbra is támogatni fogja a határon túli nemzetrészeket, s folytatni fogja a jószomszédi kapcsolatok javítását.

Felvidéki magyarként csak bízni tudok abban, hogy  Szlovákia kormánya nem a bértollnokok és hamis megmondóemberek véleményét veszi majd alapul, ha az együttműködés konkrét formái kerülnek terítékre, hanem a józanul gondolkodó többségét, mivel egyértelmű, hogy nem egymás ellenében, hanem egymást támogatva lehet csak eredményeket elérni.

Nehéz időket élünk, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a jószomszédi kapcsolatokra, amelyek segítséget nyújthatnak valamennyiünknek.A lehetőség adott, csak élni kell vele.


Lovász Bálint
a Szlovák Felsőoktatási Akkreditációs Ügynökség tagja

Orbán Viktor elsöprő győzelme kétségbe vonhatatlan legitimációját jelenti a Fidesz elmúlt évtizedben mutatott politikájának – annak a politikának, amely többek közt Magyarországon a médiaszabadság minimalizálásáért, a korrupt, klientelisztikus hűbéri rendszer minden szintű elterjedéséért, vagy esetleg Európa egyik legjobb egyetemének kiűzéséért felelős.

A liberális demokráciát megtagadó „kétharmad” nehéz helyzetbe hozza a felvidéki magyarokat is – kisebbségünk érdekeinek érvényesítesekor a magyar államnak fontos szerepe van, akár tetszik, akár nem.

Identitásunk megőrzése szempontjából viszont fontos, hogy büszkén vállaljuk magyar nemzetiségünket – az európai demokratikus értékektől távolodó Magyarország, az orosz agresszióra való langyos, sokszor szégyenteljes reakció az európai politika perifériájára taszítja Magyarországot, ami sokunkat arra kényszerít, hogy identitásunkat Magyarország ellenében fogalmazzuk meg és formáljuk, ami nem könnyű.

A magyar támogatások elosztásakor továbbra is fontos lesz, vajon lojálisak vagyunk-e Orbán Viktorhoz és a Fideszhez, ami a felvidéki kultúra megtartása és fejlődése szempontjából aggasztó.


Dobsa Tamás
előadóművész, a Kuttyomfitty Társulat alapító tagja

A honi magyarok társadalmi helyzete nem fog változni, tovább folytatódik az, amit az elmúlt tizenkét évben megszokhattunk. Annak eldöntését, hogy ez jó, vagy sem, másokra bíznám.

Jómagam a kultúra területén mozgok, elsősorban előadóként, de szervezek is pár dolgot, így gyakran pályázom. A magyarországi választások eredménye a kultúra területén tevékenykedőknek leginkább a kontinuitást biztosítja, főleg ami az ágazat támogatási rendszerét illeti.

Pozitívum, hogy a jelenlegi és a felálló új magyar kormány kiemelten támogatja a népi kultúrát. Rengeteg új lehetőség nyílt az elmúlt években. Persze lehet arról vitázni, hogy igazságos, vagy jól kitalált rendszer-e a jelenlegi. Sajnos sokszor látjuk, hogy urambátyám módjára osztják szét az anyagi forrásokat. Mindig lesznek egyenlőbbek, és ezt a szlovákiai támogatási rendszerre is értem.

Bízom benne, hogy az itthoni politikai elit pártállástól és hitbéli meggyőződéstől függetlenül az összefogást helyezi előtérbe, nem pedig az önös érdekeket. Nekünk, szlovákiai magyaroknak ez segítene a legtöbbet.

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak