Napunk

Hálózatok, könyvek, olvasók, előfizetők

Almanach Nitra z roku 1844. Foto - Wikimedia
Almanach Nitra z roku 1844. Foto – Wikimedia

Az előfizetés jelensége a 18. század végétől volt jelen a magyarországi könyv- és folyóiratkultúrában. Egyrészt megteremtette a vállalkozás anyagi előfeltételeit, másrészt fontos visszajelzés volt a közönség részéről, hogy az adott szerző adott művére van olvasói igény.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Slovenskú verziu tohto textu nájdete tu.

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.

Két évtizeddel ezelőtt, első éves egyetemistaként kezembe akadt egy 1851-ben kiadott szépirodalmi almanach, a Losonczi Phőnix. Bár a kor legkiválóbb magyar íróinak munkáit adták ki benne, a számomra legizgalmasabb oldalak mégis a novellák és versek után, a kötet végén következtek. Az utolsó oldalakon ugyanis a kötet előfizetőinek több ezer nevet tartalmazó listája sorakozott.

Ez a 19. század középső harmadára jellemző jelenség, vagyis a könyv-előfizetési rendszer számos izgalmas kérdést vetett fel. A kötetek végén olvasható listákból ugyanis – egyfajta premodern, archaikus Facebookként – olyan aprólékosan rekonstruálhatjuk nemcsak egyes kötetek olvasótáborát, hanem akár a korabeli társadalmi hálózatokat, kapcsolatrendszereket, mint semmilyen más módon.

Az előfizetés jelensége a 18. század végétől volt jelen a magyarországi könyv- és folyóiratkultúrában. Alighanem azért alakult ki, mert a 18. századig jellemző főnemesi mecenatúra megszűnése után és a modern, a tömegfogyasztáson alapuló sajtópiaci viszonyok kialakulása előtt a kiadók számára viszonylag nagy üzleti kockázattal járt egy-egy könyv vagy folyóirat megjelentetése. Az előfizetéses rendszer tehát egyrészt megteremtette a vállalkozás anyagi előfeltételeit, másrészt fontos visszajelzés volt a közönség részéről, hogy az adott szerző adott művére van olvasói igény.

Garasos mecénások

Ennek, vagyis a könyvpiaci sikernek pedig az egyik legfontosabb tényezője

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Történelem

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A világ minden tájáról 2660 ember érkezik Törökországba és Szíriába segítséget nyújtani, az Európai Unióból összesen 1150. Többek között az ENSZ, az USA, Nagy-Britannia, Kína és Oroszország is küld segítséget a földrengés sújtotta régiókba. A törökországi katasztrófa helyszínén már most több mint 24 ezer mentő dolgozik. (tasr)