Napunk

„Mi sem állhatunk félre.“ Magyarok is jelentkeznek önkéntesnek az oroszok ellen, mondja a kárpátaljai pártelnök

Ukrán katonák. Fotó – TASR/AP
Ukrán katonák. Fotó – TASR/AP

A háború első napja lett a kárpátaljai magyarok és az ukránok kapcsolatának új origója, állítja Zubánics László kárpátaljai magyar politikai vezető.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Slovenskú verziu tohto textu nájdete tu.

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.

A hozzávetőlegesen 150 ezres kárpátaljai magyar közösség és az ukrajnai politikai vezetés viszonya az elmúlt években feszült volt. Magyarország az ukrán kisebbségi politikára hivatkozva blokkolta az ország NATO-csatlakozási törekvéseit. Mindezek ellenére a kárpátaljai magyarok most nem állhatnak félre, véli Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, aki szerint a háború új kezdetet jelent a kárpátaljai magyarok és az ukránok kapcsolatában.

Zubánics, aki az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar történelem és európai integrációs tanszékének vezetője is, intejúnkban egyebek mellett elmondja:

  • magyarok is jelentkeznek-e önkéntesnek az oroszok ellen,
  • hogyan működik a közigazgatás Kárpátalján,
  • hogyan látja Zelenszkij ukrán elnök szerepét,
  • mit gondolnak a kárpátaljai magyarok a magyar kormány hozzáállásáról a háborúhoz.

Hogyan fogadták a kárpátaljaiak a háború kitörését?

Vegyesek voltak a reakciók. Az idősebb nemzedék tagjai itthon vannak, ők nem akarják elhagyni az otthonukat. A fiatalok nagy része már január óta Csehországban, Németországban vagy Európa más részein dolgozik. Január 14., vagyis az ortodox Újév után mindenki pakolt és ment dolgozni. Így azoknak, akik most mennének utánuk, hála Istennek van egy biztos pontjuk. A munkáltatók is befogadják őket családegyesítés címén.

Milyen az ellátottság Kárpátalján? Van-e bármi, amiben hiányt szenvednek, élelmiszer, higiéniai cikkek vagy egyebek?

Az ellátottság egyelőre biztosított. A fő problémát a szállítmányozás jelenti. Azok közül, akik a szállítmányozásban dolgoztak, sokan külföldre távoztak. Kevés a kamionsofőr, illetve nem is tudják átlépni a határt. Alapvető élelmiszerekből elegendő van, de korlátozzák a mennyiséget. Kettő–négy csomagnál több rizst, cukrot, lisztet nem nagyon lehet venni, ez a konkrét bevásárlóközpontoktól függ. A menekültek ellátására is van elég tartalék. Sokan azok közül, akik nem mentek tovább Magyarország, Szlovákia vagy Románia felé, el tudják látni magukat, elegendő pénzügyi tartalékuk van, és nem szorulnak az önkormányzat biztosította közösségi konyhákra vagy szállásokra. A privát szektorban minden szabad szoba, szálloda, motel vagy hegyvidéki szanatórium megtelt. Mindenütt idegen rendszámú autók parkolnak.

Hogyan működik jelenleg a közigazgatás?

Katonai közigazgatás alatt vagyunk. A korábbi civil közigazgatást átvette a katonai, és különböző rendeletekkel próbálják szabályozni a helyzetet. Minden zűrös helyzetben előfordul, hogy az emberek megpróbálnak belőle hasznot húzni. Egy-két helyen voltak rablások vagy erőszakos cselekmények. A katonai közigazgatás bejelentette, hogy akit ilyenen kapnak, azt azonnal frontszolgálatra küldik. Ez mindenképpen visszatartó hatású. Az első rendelkezések egyike volt, hogy betiltották az alkoholos italok árusítását. A falvakban mindenütt rendőrök járőröznek.

Ungvár központja február elején. Fotó – Andrej Bán

Hogyan zajlik a katonai mozgósítás?

Jelenleg azoknak a nyilvántartásba vétele zajlik, akik önkéntesen jelentkeznek frontszolgálatra. Nem lehet csak úgy elindítani az embereket, ruhát, fegyvert kell biztosítani. Sorokban állnak a jelentkezők, senki nem gondolta, hogy ekkora lakossági lelkesedés és összefogás lesz. Az emberek igyekeznek egymásra is odafigyelni. Kárpátalján is több ezer önkéntes van, szerintem már a tízezret is meghaladta a számuk. Ezek egy része 2014-ben és 2015-ben a keleti határnál már ellátott fegyveres szolgálatot, nekik tehát van harci tapasztalatuk is. Akik helyben maradnak, azok a területi védelmi alakulatokhoz kerülnek, ők fogják ellátni a helyi rendfenntartást, vagy ha van megfelelő harci tapasztalatuk, a partizánfeladatokat is, de reméljük, arra nem kerül sor.

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak