Napunk

A fasizmus állandó kísértés

Donald Trump. Fotó - TASR/AP
Donald Trump. Fotó – TASR/AP

Hogyan néz ki a fasiszta politika és mitológia szerkezete? Jason Stanley amerikai filozófus átfogó elemzése sok-sok példán mutatja meg e politika működését. A náci Németország, a trumpi Amerikai Egyesült Államok, az orbáni Magyarország és más rendszerek, amelyek a fasiszta eszköztárat használják, rendre előbukkannak a könyvben.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.

Ahhoz, hogy ellent tudjunk neki állni, fel kell ismernünk, meg kell értenünk működési módját. A szélsőjobboldali nacionalista retorika nem a múlthoz tartozik, hanem állandó fenyegetés.

A fasizmus elleni harc nem egy döntő ütközetről szól, hanem „örökre szóló demokratikus elköteleződés” – állítja Jason Stanley Így működik a fasizmus – A „mi” kontra „ők” politikája című könyvében. (A Théâtre le Levain jelentette meg és Piróth Attila fordította – kiválóan – magyarra.) A könyv alapján áttekintjük, milyen technikát használtak olyan vezetők, mint Trump, Bolsonaro vagy Orbán, hogy megszerezzék és megtartsák a hatalmat.

Stanley-nél a fasiszta szó olyan – etnikai, vallási, kulturális – ultranacionalista címkeként szerepel, amelyben „a nemzetet a nevében megszólaló tekintélyelvű vezető saját személyében képviseli”.

Bár a történelemben eltérő körülmények között kerültek hatalomba fasiszta politikát használó vezetők, néhány olyan elem jól elkülöníthető, amely több rendszerben megfigyelhető, a könyvben ezek önálló fejezet kapnak: a mitikus múlt, a propaganda, az értelmiségellenesség, a pótvalóság, a hierarchia, az áldozati tudat, a törvény és rend, a szexuális szorongás stb.

Stanley olyan eszközként tekint a könyvére, amely segít eligazodni „a liberális demokratikus politika legitim taktikái és a fasiszta politika gyűlöletes taktikái között”.

Dehumanizálási eljárások

A fasiszta politikák egyik közös vonása, hogy bizonyos csoportokat dehumanizálnak – ez az eljárás nemcsak a dehumanizáltakra nézve veszélyes, őket, szélsőséges esetben a teljes likvidálás fenyegeti (koncentrációs táborok), hanem a társadalomban csökkenti azt a képességet, hogy másokat elfogadjunk, továbbá növeli a feszültséget és az agressziót.

A legtöbb helyen, ahol a hatalomban megerősödött a fasizmus, a verbális támadások és kampányok oly módon előkészítették a talajt a fizikai agressziónak, hogy a többség teljesen elfogadta az erőszakot.

Egy másik általános jegye a fasiszta politikának, hogy törekszik a társadalom nagyon erős megosztására, a mi és az ők felosztásra.

A saját valóság kialakításához új nyelvet használnak, új múltértelmezést sulykolnak, hevesen támadják az értelmiségieket és az intézményeket, amelyek leleplezhetnék a hamis valóságukat, mindezek mellett átveszik az oktatás irányítását azért, hogy a saját eszményeiket terjesszék el. Amennyiben sikeresek a saját valóságuk és mítoszaik elterjesztésében, és a korábbi valóság már nem szolgál hivatkozási alapul, az állampolgárok még kiszolgáltatottabbá válnak.

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orbán Viktor

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Több ezren vettek részt a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen Budapesten a Klebelsberg Központ előtt.

Messi góljával Argentína 1-0-ra vezet Ausztrália ellen az első félidő végén a katari vb-n.

Elkezdődött az Argentína – Ausztrália nyolcaddöntő a katari vb-n. A dél-amerikaiak megnyerték a C csoportot, az ausztrálok másodszor jutottak tovább a kieséses szakaszba. A nyolcaddöntőnél még nem jutottak tovább.

Meghalt Hegedűs Zsuzsa volt miniszterelnöki főtanácsadó. A korábban a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben tanácsadóként dolgozó szakember 77 éves korában, közel egy éve tartó betegség következtében családja körében hunyt el.