Napunk

A 11 éves kisfiú története, aki egyedül érkezett Ukrajnából Szlovákiába. Már másodszor menekül a háború elől

Hasszán az ukrán–szlovák határnál. Fotó – Facebook/szlovák rendőrség
Hasszán az ukrán–szlovák határnál. Fotó – Facebook/szlovák rendőrség

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Slovenskú verziu tohto textu nájdete tu.

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.

A pozsonyi Sznf téren lévő kávézó egyik asztalához további székeket kellett hozni, hogy mind az öt testvérnek jusson hely – Zakarijának (20), Kenanának (17), Lunának (16), Muhamednek (15) és a legkisebb Hasszánnak (11) is, akinek a kelet-szlovákiai felsőnémeti határátkelőnél készült fotója pár nap alatt körbejárta a szlovákiai és külföldi médiát.

Eleinte főként a legidősebb Zakarija beszél, akit Zaknak szólítanak. Ahogy fiatalabb testvéreihez szól, az inkább azt az érzést kelti az emberben, hogy ő mindnyájuk gondoskodó apja, nem pedig az idősebb testvére. „Zak most olyan, mintha a másik anyukánk lenne” – mondja Muhamed.

Felváltva beszélünk oroszul és ukránul, ez az ukránok számára teljesen szokványos. Egyedül Zak az, aki mond néhány mondatot választékos szlovák nyelven is, ő ugyanis már második éve hallgat biológiát a Comenius Egyetemen. Egy idő után a testvérei is készségesen bekapcsolódnak a beszélgetésbe. A három középső testvér csupán pár héttel ezelőtt érkezett Szlovákiába, vagyis pár nappal a legkisebb testvér, Hasszán érkezése előtt.

Időnként nevetünk, időnként a nevetést felváltja a hallgatás, nekem többször is küszködnöm kell a könnyeimmel, nem csak akkor, mikor az Ukrajnából Szlovákiába történő utazás viszontagságairól mesélnek. Mind az öten átéltek már hasonlót tíz évvel ezelőtt, amikor a szíriai háború elől menekültek.

„Hasszán akkoriban túl kicsi volt ahhoz, hogy emlékezhessen erre. Azt reméltem, hogy már sosem kell hasonlót átélnie. De minden megismétlődött” – mondja Luna.

A családot az alábbi platformon Ön is támogathatja.

Hasszán és testvérei Pozsonyban. Fotó – Vladimír Šimíček

Az édesapa Szíriában maradt

Mind az öt testvér Szíriában született – édesapjuk szír, édesanyjuk ukrán, a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjából származik, onnan, ahol Európa egyik legnagyobb atomerőműve található.

A család 2012-ig Szíriában élt. Mikor kitört a háború, az édesanya úgy döntött, hogy a gyerekekkel Ukrajnába távozik. Egy szíriai menekülteket szállító repülővel hagyták el az országot.

„Édesapánk nem akarta elhagyni a hazáját, azt mondta, ott született, és ott is szeretne meghalni” – meséli Zak.

Azóta nem hallottak róla. „Két évvel ezelőtt a szíriai rokonaink azt mondták, hogy apánkat megölték. Ezt semmilyen okirat se bizonyítja. Csak annyit tudunk, hogy valaki ezt mondta a rokonainknak.”

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak