Napunk

Megtörténhet-e olyasmi Orbánékkal, ami épp Ficóékkal zajlik? Van néhány lényeges különbség a két rendszer között

Fico és Orbán 2016-ban Pozsonyban. Fotó – TASR
Fico és Orbán 2016-ban Pozsonyban. Fotó – TASR

A magyar jogrend szélesebb körben védi a képviselőket, mint a szlovák, bár van olyan jogászi vélemény is, amely szerint nem a jogszabályokban rejlik a lényeg.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.

Robert Kaliňák egykori belügyminiszter előzetes letartóztatásba került, Robert Fico korábbi kormányfő ellen pedig eljárás indult, és csak hajszálon múlott, hogy nem követte volt belügyminiszterét a rács mögé.

A térségben először a magyar kormány reagált a Fico és Kaliňák elleni eljárásokra, és Szijjártó Péter külügyminiszter „szokatlan belpolitikai esemény”-ként hivatkozott az ügyre. „Mi, itt Magyarországon figyelemmel követjük a Szlovákiában jelenleg zajló szokatlan belpolitikai eseményeket. A hírek szerint az ellenzék vezetőjét börtönbe akarják küldeni, ezért most indokolt a szokásosnál is nagyobb és szorosabb figyelem” – közölte Szijjártó.

Magyarországon még nem fordult elő, hogy ilyen magas rangú politikusok ellen induljon bűnvádi eljárás, illetve hogy előzetes letartóztatásba kerüljenek. A Napunk annak járt utána, lehetséges-e, hogy hasonló eset előforduljon Magyarországon, vagyis hogy hatalmi visszaélések vagy bűnszervezet működtetése ügyében folyó nyomozások akár a korábbi miniszterelnök szintjéig jussanak.

Cikkünkből kiderül, hogy Magyarországon elsősorban azért lehetne nehezebb az elszámoltatás, mint Szlovákiában, mert

  • szélesebb a képviselők mentelmi joga,
  • a mentelmi jog felfüggesztéséhez kétharmados parlamenti többség kell,
  • Polt Péter legfőbb ügyész pozíciója még Maroš Žilinkáénál is stabilabb,
  • és többek szerint közmegegyezés van a politikai elitek között arról, hogy bizonyos szint felett békén hagyják egymást.

Vannak, akik mégis azt gondolják, nem kizárt, hogy Orbánék egyszer hasonló helyzetben találják magukat, mint ahol most Ficóék vannak.

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orbán Viktor

Robert Fico

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerülését lehetővé tevő törvény, miután Joe Biden a kongresszusi elfogadás után aláírta dokumentumot. Az elnök a törvény aláírása alkalmából kiadott közleményben hangsúlyozza, hogy annak nyomán 2025. január 1-ig felfüggesztik az amerikai államadósság felső korlátját, és 2025. január 2-án automatikusan az akkori államadósság válik a törvényben megállapított felső eladósodottsági plafonná.

Robert Fico kijelentette, hogy tiszteli Gautam A. Rana amerikai nagykövetet, ezért részt vesz a június 8-i fogadáson, amelyet a nagykövetség a függetlenség napja alkalmából rendez, és amelyre a Smer elnökét is meghívták.

Svédország még a júliusi csúcstalálkozó előtt csatlakozhat a NATO-hoz, mondta Jens Stoltenberg főtitkár, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A következő találkozó Svédország, Ankara és a NATO között egy hét valósul meg. (reuters)

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)