Napunk

Megtörténhet-e olyasmi Orbánékkal, ami épp Ficóékkal zajlik? Van néhány lényeges különbség a két rendszer között

Fico és Orbán 2016-ban Pozsonyban. Fotó – TASR
Fico és Orbán 2016-ban Pozsonyban. Fotó – TASR

A magyar jogrend szélesebb körben védi a képviselőket, mint a szlovák, bár van olyan jogászi vélemény is, amely szerint nem a jogszabályokban rejlik a lényeg.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.

Robert Kaliňák egykori belügyminiszter előzetes letartóztatásba került, Robert Fico korábbi kormányfő ellen pedig eljárás indult, és csak hajszálon múlott, hogy nem követte volt belügyminiszterét a rács mögé.

A térségben először a magyar kormány reagált a Fico és Kaliňák elleni eljárásokra, és Szijjártó Péter külügyminiszter „szokatlan belpolitikai esemény”-ként hivatkozott az ügyre. „Mi, itt Magyarországon figyelemmel követjük a Szlovákiában jelenleg zajló szokatlan belpolitikai eseményeket. A hírek szerint az ellenzék vezetőjét börtönbe akarják küldeni, ezért most indokolt a szokásosnál is nagyobb és szorosabb figyelem” – közölte Szijjártó.

Magyarországon még nem fordult elő, hogy ilyen magas rangú politikusok ellen induljon bűnvádi eljárás, illetve hogy előzetes letartóztatásba kerüljenek. A Napunk annak járt utána, lehetséges-e, hogy hasonló eset előforduljon Magyarországon, vagyis hogy hatalmi visszaélések vagy bűnszervezet működtetése ügyében folyó nyomozások akár a korábbi miniszterelnök szintjéig jussanak.

Cikkünkből kiderül, hogy Magyarországon elsősorban azért lehetne nehezebb az elszámoltatás, mint Szlovákiában, mert

  • szélesebb a képviselők mentelmi joga,
  • a mentelmi jog felfüggesztéséhez kétharmados parlamenti többség kell,
  • Polt Péter legfőbb ügyész pozíciója még Maroš Žilinkáénál is stabilabb,
  • és többek szerint közmegegyezés van a politikai elitek között arról, hogy bizonyos szint felett békén hagyják egymást.

Vannak, akik mégis azt gondolják, nem kizárt, hogy Orbánék egyszer hasonló helyzetben találják magukat, mint ahol most Ficóék vannak.

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orbán Viktor

Robert Fico

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak